Flygstaden handel blir ytterligare hjärtsäkert genom Apotek Hjärtat

22 mars, 2018

Som första apotekskedja i Sverige installerar Apotek Hjärtat hjärtstartare på eller i direkt anslutning till samtliga närmare 400 apotek. I samband med det utbildas företagets 3 500 medarbetare i hjärt-lungräddning. Syftet med initiativet är att rädda fler personer som drabbas av plötsligt hjärtstopp.

Plötsligt hjärtstopp kan inträffa var som helst, och varje dag dör runt 15 personer av det utanför sjukvården i Sverige. För varje minut som går utan behandling av en hjärtstartare minskar chansen att överleva med 10 procent. Med omedelbar hjärt-lungräddning ges de bästa förutsättningarna för att lyckas starta hjärtat med en hjärtstartare, och chansen att överleva ökar med två till tre gånger.

För att fler hjärtan ska få chans att fortsätta slå säkerställer Apotek Hjärtat att det finns hjärtstartare på eller i anslutning till kedjans närmare 400 apotek – från Älvsbyn i norr till Trelleborg i söder. Hjärtstartarna registreras i Hjärtstartarregistret för att bli tillgängliga för allmänheten.

Hjärtstartaren på Flygstaden 

På Flygstaden finns hjärtstartaren sedan en tid i ICA Maxis förbutik. Utöver personalen i förbutiken har även personalen hos Apotek Hjärtat utbildas i hjärt-lungräddning och får lära sig hur de använder en hjärtstartare, vilket gör Flygstaden handel ytterligare hjärtsäkert.

– Utbildningen vi fått i hjärt-lungräddning var riktigt bra, tycker Linda Nordlöf, biträdande Apotekschef Apotek Hjärtat Flygstaden. Alla i personalen var positiva till att gå den och lära sig hantera en hjärt-lungräddning ifall det kommer att behövas.

Självinstruerande hjärtstartare

Utbildningen är datorbaserad, men innefattar även övning på dockor för att se att allt görs rätt. Själva hjärtstartaren är självinstruerande och ger tydliga och klara instruktioner till hjärträddaren hur han/hon ska gå tillväga utifrån de signaler som maskinen läser av från patienten genom de två elektrodplattor som fästes på patienten.

– Än så länge har den inte behövt användas, men vi är rätt vana vid att ta hand om besökare behöver plåstras om eller har trillat omkull. Att veta hur vi ska sköta en hjärtstartare blir ett bra komplement för att kunna hantera ytterligare situationer. Med cirka 600 besökare per dag hos Apotek Hjärtat och 60 000 personer i veckan på besök hos Flygstaden är det såklart att olyckan någon gång kan vara framme. Då är det skönt att vara beredd, avslutar Linda.

Utbildning i samarbete med HRL rådet

Utbildningen har tagits fram i samarbete med HLR rådet och på Riksförbundet för HjärtLung är man positiv till att fler hjärtstartare placeras ut på offentliga platser.

– När fler personer kan och vågar starta hjärt-lungräddning, och när ännu fler hjärtstartare finns lättillgängliga, kommer också fler personer att kunna få snabb och livsavgörande hjälp. Det viktigaste är att göra någonting – chansen att överleva ökar påtagligt när någon påbörjar hjärt-lungräddning och använder en hjärtstartare fram till att ambulanspersonalen kommer och tar över, säger Inger Ros, förbundsordförande på Riksförbundet HjärtLung.