En hållbar höst

12 augusti, 2019

Efter sommarens välbehövliga paus har de flesta av oss energi för att hitta nya rutiner och tänka nytt. Då är det bra att tänka på hur vi kan göra mer hållbara val i vardagen. Vi har satt ihop några hållbara tips som är både roliga, enkla och som vem som helst kan göra.

Anordna en klädbytardag 

Har barnen vuxit ur sina kläder? Eller har du en hylla i garderoben med kläder som du aldrig använder? Låt dem få nytt liv hos någon annan och anordna en klädbytardag hemma. Bjud in kompisgänget och byt dina gamla favoriter mot nya. Alla tar med sig några klädesplagg var som är hela och rena. Nu är det bara att byta loss. Glöm inte att ställa fram en spegel så att ni kan prova de nygamla godbitarna. Skulle det bli plagg över som ingen vill ta med sig hem igen kan ni antingen lämna dem i en second hand-butik eller i en klädcontainer på återvinningsstationen.  

Plantbytardag 

Älskar du att plantera växter och njuter av ett grönt hem? Ett perfekt sätt att förnya sina plantor är att byta sticklingar med varandra. Byt till dig växter du trånat efter eller någon som du kanske aldrig sett förut. Ha en plantbytarfest ute på gården med grannarna, eller låt ett rum på jobbet få bli ett växthus för en dag där du och dina kollegor kan byta med varann. På sociala medier finns det även plantbytar-grupper du kan bli medlem i.  

Hyr istället för att köpa nytt 

Nu finns det flera olika företag eller organisationer som erbjuder dig att hyra det du behöver och på så vis slipper du att köpa nytt. Mycket av det vi har hemma använder vi sällan dagligen. Då kan det vara en bra idé att hyra de gånger det går.  

  • Verktyg 

Behöver staketet lagas? Eller ska en hylla byta plats hemma? På många platser runt om i landet går det att hyra olika verktyg som till exempel borrmaskin, skruvdragare, hammare, motorsåg eller symaskin. 

  • Kläder 

Är du bjuden på jubileumskalas och vill ha något nytt på dig? Eller är du bara sugen på en ny tröja? Istället för att köpa nya kläder varje gång kan du hyra ett nytt plagg. Det finns både butiker dit du kan gå och prova kläderna innan och vill du hellre prova hemma så finns det även onlinebutiker som erbjuder denna lösning.    

  • Bilen 

Hur ofta använder du bilen? I en undersökning visade det sig att 50 procent av Sveriges bilar inte används mer än fyra timmar i veckan. Om du inte kör bil varje dag kan det vara en bra idé att vara med i en bilpool. Att fler hushåll delar på en bil har många positiva effekter på både klimat och plånbok.      

Återanvänd din påse 

Vi samlar på oss många plastpåsar varje vecka. Både dem vi bär hem maten eller prylen vi har handlat. Men det är också många varor som är inpackade i plast när vi köper det i affären, bröd är en sådan vara.   

I de fall där det går att välja bort plastpåsen är det bra att göra det. En annan bra sak är att återanvända de påsar du har hemma. Genom att använda en plastbärkasse fyra gånger istället för en gång minskas utsläppen av växthusgaser med mer än ett kg (räknat på att 1 kg plast kräver 2 kg olja). Tänk på att även spara de mindre påsarna, som den vi lägger frukten i. Ta med den till affären och använd den igen nästa gång du köper frukt och grönt   

Stressa inte 

Det finns så mycket vi kan göra och förändra. Men stressa inte upp dig över alla olika val. Börja med en sak. Om vi alla gör något så kan vi tillsammans förändra mycket och leva mer hållbart.