Gott grönt på grillen

28 juni, 2019

Nu när sommaren har kommit är vi många som gärna fixar middagen på grillen. Och enligt ICAs grillbarometer förändras våra grillvanor, fler än någonsin väljer att fylla gallren med gröna alternativ.

Vi har satt ihop fem tips för att enkelt lyckas med en vegetarisk grillkväll, och som funkar oavsett om du är proffs i vegoköket eller nyfiken nybörjare. 

Färdiglagat

Spela enkelt och välj ett färdigt alternativ direkt från hyllan. Att grilla halloumi är kanske ingen nyhet, men ICAs nya färdiga panerad halloumiburgare är perfekta att lägga på grillen. Servera i hamburgerbröd tillsammans med avocado, krispig sallad och en rökig paprikamajonäs. Eller gör en klassisk ostburgare på vegoburgare av sojafärs. 

Halloumiburgare med avocado

https://www.ica.se/recept/halloumiburgare-med-avokado-725276/

Grönsaker på glöden

På sommaren finns det oändligt med lokala grönsaker som är i säsong - morötter, rödbetor, persiljerötter och små palsternackor. På sommaren är de späda och söta – och fantastiska att grilla lätt och servera med en klick smör. Ett annat tips är purjolök. Blanchera den kort och lägg den sedan på en het grill i några minuter och du får en fantastiskt söt och smakrik grönsak! 

Grillad purjolök med skhug, mynta och fetaost

https://www.ica.se/recept/grillad-purjolok-med-skhug-mynta-och-fetaost-723625/ 

Avocado

Skivad, hackad eller mosad – avocado kan ätas i nästan oändliga varianter. Men har du testat att grilla den? Det blir ett smarrigt tillbehör till övriga grillmaten eller tillsammans med räkor, citron och tomat. Krydda med dina favoriter och grilla den med öppningen nedåt. Extra gott blir det med lite pressad citron eller lime innan servering. 

Grillad avocado med vitlök och körvel

https://www.ica.se/recept/grillad-avokado-med-rakor-vitlok-och-korvel-718646/ 

Grilla indirekt

Rotfrukter kräver lite längre tid på grillen och kan grillas indirekt från att du startar grilla. Då är är det bra att lägga kolen eller briketterna i en hög och grilla bredvid, eller i en ring och grilla i mitten av den Om grönsakerna blir svarta kan du enkelt skala dem efteråt. 

En grillad dessert

En riktig kalasgrill avslutas bäst med en dessert. Den här grillade sockerkakan ger en krispig yta och ett saftigt inre. Kan det bli bättre? 

Grillad sockerkaka med fläderjordgubbar

https://www.ica.se/recept/grillad-sockerkaka-med-fladerjordgubbar-725596/