Hållbara tips för lunch, middag och plånboken

19 augusti, 2019

Att ändra sina matvanor och göra mer hållbara val kan kännas som en klurig och kostsam historia. Men det går att göra förändringar som gör både dig och plånboken glad. Till exempel genom att ha en storkoks-fest med dina vänner eller att fota ditt kylskåp. Här är några roliga och enkla tips som hjälper dig att äta mer hållbart.

Den mat vi äter och köper har en stor inverkan på klimatet. Ungefär en fjärdedel av klimatpåverkan från de svenska hushållen kommer från maten.  Men vad är det vi kan förändra och göra för att skapa en hållbar måltid? Här är tips som vem som helst kan göra och som dessutom gör plånboken gladare.

Gör en veckomatsedel

Vi slänger en tredjedel av all mat vi bär med oss hem. Om du planerar vad som ska ätas i veckan minimerar du risken att köpa för mycket och därmed är du snällare både mot plånboken och miljön. På tom mage tenderar vi att köpa sådant vi inte behöver, nu slipper du det. Dessutom kan du planera så att det du köper kan användas i flera olika rätter, då går inget till spillo.

Återanvänd din middag

Även om du planerar dina inköp så blir det ibland mat över och vissa kan slängas rätt ner i matlådan till lunchen dagen efter. Men om resterna inte riktigt räcker till så är det en bra grej skapa nya rätter. Överbliven potatis kan göras om till Gnocchi, pastan kan bli en gratäng och den ugnsbakade laxen kan bli till en god burgare. Här är tre smarriga recept som gör dina rester till nya middagsfavoriter. 

Hemgjord gnocchi

https://www.ica.se/recept/hemgjord-gnocchi-613639/

Svamp mac cheese med lökbuljong

https://www.ica.se/recept/svamp-mac-cheese-med-lokbuljong-721064/

Laxburgare med picklad lök och jalapenodressing

https://www.ica.se/recept/laxburgare-med-picklad-lok-och-jalapenodressing-724134/

Gör storkok tillsammans!

Genom att ta med matlåda till jobbet eller skolan ett par dagar i veckan sparar du både pengar och minskar svinnet. Men ibland vill man ha lite variation på vad man äter. Då är det kul att göra storkok tillsammans! 

Bjud in dina nära och kära, grannarna eller varför inte dina kollegor på storkoksfest. Alla lagar varsin rätt och sen byter ni matlådor med varann. Är det svårt att få plats med alla i ett kök? Det går lika bra att laga var för sig, med dagens digitala möjligheter kan man delta ändå, och så byter ni luncher med varann när maten är klar. 

Lasagne är en perfekt matlåde-rätt. Den här är krämigt god och mättande med linser. 

Lasagne med paprika och linser

https://www.ica.se/recept/lasagne-med-paprika-och-linser-723133/

I ditt kylskåp

Ett skåp med många möjligheter när det kommer till att göra hållbara matval. Här kommer tre förslag. 

  • Fota din kyl.

Ta kort på insidan av din kyl innan du går och handlar. Då ser du vad som redan finns hemma när du handlar och undviker att köpa ännu en tomatpuré. 

  • Ät snart-hylla

Gör ett av hyllplanen i kylskåpet till din ät snart-hylla. Där ställer du allt med kort datum eller öppnad förpackning. Då får du en tydlig översikt över vad som behöver användas innan det blir för gammalt, och du slippa slänga mat som gått förlorad när det stått gömt bakom något annat. 

  • Sänk temperaturen

Om du vill att din mat ska hålla så länge som möjligt är det bra att ha en kallare temperatur i kylskåpet. Genom att sänka till 5 grader kan maten hålla nästan dubbelt så länge.