Ett gott klimatmål!

19 mars, 2020

Vi är många som tänker på klimatet och är medvetna om att vi kanske behöver göra fler hållbara val i vardagen. Men det kan vara svårt att veta vad man ska börja med. En ganska enkel – och god sak vi kan göra, är att äta mer klimatsmart.

Den mat vi äter står faktiskt för en tredjedel av hushållens klimatpåverkan. Det positiva med det är att du enkelt kan minska dina utsläpp – på ett sätt som smakar gott och gör gott. Vi har satt ihop några tips och några goda recept som hjälper dig att äta mer klimatsmart.  

Välj eko eller närproducerat 

När du handlar maten är det bra att tänka på att välja ekologiskt eller varor som är närproducerade. På så vis bidrar du till mindre besprutade grödor, och till kortare transportsträckor.  

Klimatsmart matkasse 

ICA har börjat med en ny matkasse med klimatsmarta recept. Den nya kassen Klimat innehåller fyra måltider för fyra personer. Recepten är beräknade på värden framtagna av WWF och RISE (Research Institutes of Sweden) för att nå FNs klimatmål.  

Tre klimaträtter 

Gräddig pasta med kalkonbacon 

Oavsett humör så passar en gräddig pasta alltid till middag! Det smakrika kalkonbaconet steks först i pannan innan det får sällskap av matlagningsgrädden. Detta hälls sedan över kokt pasta och haricotsverts, och för extra färg och sötma äter du tomater till!  Du hittar receptet här 

Ugnsbakad lax med citronmarinerad kålrabbi 

Det är smidigt att laga lax när den nästan sköter sig själv i ugnen. Här har du kålrabbi och potatismos som tillbehör. Kålrabbin låter du koka mjuk för att sedan låta den marineras i en dressing smaksatt med citron och gräslök. Fräscht och supergott!  
Sugen på att laga den här rätten? Klicka här! 

Bullar i krämig sås med pressgurka 

Dessa vegobullar kryddas med tapenade, vilket också är en av komponenterna i den krämiga såsen som serveras till – som självklart är gjord på växtbaserad grädde. För att bidra med lite fräschör till rätten blir det även pressgurka vid sidan av. Nytt är också att du har i tunt skivad rättika. Mums! Läs mer här!