Grön, gul eller röd – Vilket alternativ ska vi välja?

27 oktober, 2020

I de senaste årens undersökningar kring mattrender har vi kunnat se att eko, närproducerat och vego blir allt viktigare för oss. Men det kan ändå vara klurigt att veta vad vi ska äta ofta och vad vi bara ska äta ibland? Som tur är har WWF släppt den sprillans nya Vegoguiden – och den hjälper oss med precis det.

I januari berättade vi om de nya mattrenderna. Sammanfattningsvis kan man säga att fler och fler tycker att det är viktigt att välja eko, närproducerat och att äta vego lite oftare. Men betyder det att alla ens val är de som är mest klimatsmarta?

I oktober släppte WWF Vegoguiden för att hjälpa oss konsumenter med hur vi ska tänka och välja. Guiden fungerar som en hjälpande hand – med ett enkelt trafikljussystem visar den vilka produkter som är bra att välja ofta och vilka som kan vara klokt att bara välja ibland.

Du hittar information om grönsaker, bär och nötter men även om vegoprotein och spannmål. Den utgår från fyra olika parametrar: biologisk mångfald, klimat, bekämpningsmedel och vatten. Här kan du läsa allt om nya Vegoguiden.

Vad tror du? Kommer vi att få se en liknande märkning i våra matbutiker så som de har gjort med fisk?